Flavtistra 2016

Flute Festival Fløjte Festival Festival des Flûtes Festival di Flauti フルートフェスティバル Festival de Flautes 笛音樂節 Festivāls Flautas Fesztivál Flutes Flöten Festival Festival van Fluiten Festival of Fløyter Festiwal Flety Festivalul de Flaute Фестиваль флейт Festival Flauty Festival de Flautas Festival för flöjter Flüt Festivali

Žirija


 

Ana Domančić

Flute festival EuropeAna Domančić

je zaključila glasbeno šolo in gimnazijo pri prof. Branimirju Bulovanu in leta 1976 diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. Tinki Muradori. Magisterij je zaključila na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Stuttgartu (Nemčija) pri prof. Aurèle Nicoletu in Clausu Schochowu ter s pomočjo Fulbrightove štipendije doktorirala na Peabody School of Music - Johns Hopkins University v Baltimoru (ZDA) pri prof. Juliusu Bakerju in Britton Johnsonu. Bila je prva flavtistka-piccolistka operno-simfoničnega orkestra HNK v Splitu, Dubrovniškega simfoničnega orkestra in koncertna mojstrica orkestra HRM. Deluje kot solistka in pedagoginja na Hrvaškem in v tujini.

Nastopa z orkestrom, s klavirsko spremljavo in različnimi komornimi skupinami, v duu s harfistko Mirjam Lučev in tolkalko Ivano Bilić. Nastopala je v ZDA, Nemčiji, Italiji, Franciji in na Hrvaškem. Vodila je številne seminarje za flavto na Hrvaškem, v Italiji, Franciji, Siriji, Izraelu, Veliki Britaniji in Grčiji. Kot solistka je snemala za HRT in RAI. Posnela je zgoščenke z deli francoskih in hrvaških skladateljev, z deli za flavto in harfo, celoten opus za flavto Borisa Papandopula, z deli Nina Mazzonija za flavto in harfo, z deli za flavto in vibrafon ter z deli za flavto in orgle. Za Ano Domančić je posvečenih veliko del hrvaških skladateljev, kot so Boris Porena, Boris Papandopulo, Anđelko Klobučar, Olja Jelaska, Petar Obradović in Igor Kuljerić. Je izredni profesor na oddelku za glasbo Umetniške akademije, Univerze v Splitu. Je avtorica prvega visokošolskega učbenika za flavtiste na Hrvaškem z naslovom »Dahom do flaute«.


 

Karl-Heinz Schütz

Flute festival EuropeKarl-Heinz Schütz

je Prvi flavtist-Solist Dunajskih filharmonikov in ravno tako Wiener Staatsoper. Štiri leta je bil prvi flavtist-Dolistz Stuttgarter filharmonikov in od leta 2005 do leta 2011 prvi flavtist pri Dunajskih Simfonikih. Rodil se je v Innsbrucku in se šolal v Landecku na Tirolskem (Avstrija). Glasbeno izobrazbo je dobil na Landeskonservatorium v Vorarlbergu, pri prof. Evi Amsler (kjer je učil od leta 2000 do 2004). Študiral je na Nacionalnem konservatoriju Supérieur de Musique v Lyonu (Švica) s Philippe Bernoldom in Aurele Nicolejem. Leta 1998 je Karl-Heinz Shütz prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Carl Nielsen (Danska), leta 1999 pa na Mednarodnem flavtističnem tekmovanju v Krakovu (Poljska).

Kot solist je nastopal po Evropi in na Japonskem. Eden izmed njegovih najvidnejših zadnjih nastopov je izvedba Mozartovega in Ibertovega koncerta za flavto z Wiener Symphoniker v Zlati dvorani Musikverein na Dunaju. Dirigenti kot so Fabio Luisi, Yakov Kreizberg, Dmitri Kitajenko in Bertrand de Billy so ga povabili kot solista na svoje koncerte. Karl-Heinz Schütz je strasten komorni glasbenik in član različnih zasedb, kjer izvajajo glasbo od baroka do sodobne glasbe. Leta 2013 je nasledil Wolfganga Schulza v Ansamblu Wien-Berlin in v WIENER RING Ansamblu. Med drugimi je nastopal na mednarodnih festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Gradcu, Montpellieru, Rheingau, Sapporu in Pragi. Karl-Heinz Schütz je profesor flavte na Konservatorium (Privatuniversität) Wien in je gostujoči profesor. Mojstrske tečaje izvaja po vsej Evropi. Aktivno sodeluje pri snemanju zgoščenk, še posebej za Camerata Tokyo, kjer sta bila izdana CD-ja z deli Prokoffieva in Brahmsa. Z Akademijo St. Martin in the fields je bil pod okriljem Sira Neville Marrinerja pri CHANDOS založbi izdan CD z naslovom: 20. stoletje Concerta grossa. Je umetniški vodja pri Horizonte Landeck.


 

Raphael Leone

Flute festival EuropeRaphael Leone

si je pridobil glasbeno izobrazbo s poučevanjem v Baslu, Švici, pri Josephu Boppu. Študij je nadaljeval, med drugimi, pri legendarnemu Jean-Pierre Rampalu, pri Torkil Byeu in Gottfried Hechtlu. Svojo glasbeno pot je pričel kot orkestrski glasbenik pri Basel Radio Symphony orkestru. Orkestrske izkušnje si je pridobival v orkestru Filharmonije Oslo (Norveška) in v Simfoničnem orkestru Durban v Južni Afriki. Leta 1972 se je pridružil Dunajskemu simfoničnemu orkestru. Kot komorni glasbenik je nastopal po vsej Evropi, Aziji in ZDA. Leta 1988 je poučeval na Mozarteumu v Salzburgu in od leta 1989 predava na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.

Leta 1991 je ustanovil avstrijsko flavtistično društvo “Österreichische Flötengesellschaft” z namenom spodbujanja flavtistične umetnosti med mladimi glasbeniki. Redno izvaja mojstrske tečaje v Italiji, Švici, Avstriji in na Japonskem, ki so zelo pogosto usmerjeni v igranje piccola. Kot piccolist Dunajskega simfoničnega orkestra je izvedel več koncertov kot piccolo-solist. Na mojstrskih tečajih v Italiji, Švici in Avstriji redno poučuje piccolo. Zadnji velik projekt -mojsterski tečaj je bil v Tokyu, Buenos Airesu, Manili, Bangkoku in Seoulu ter v Italiji na Conservatorio di Pesaro (3 krat), Trstu, Senigaglii, Bolzanu in Latini (Rim). Njegova naloga je, da kamorkoli pride, spodbuja flavtiste k resnem in strokovnem pristopu najmanjšega orkestrskega inštrumenta.


 

Matej Grahek (SLO)

Flute festival EuropeMatej Grahek

je od leta 1997 solo flavtist Slovenske filharmonije. Na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani je profesor od leta 1999, leto kasneje pa je postal docent tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na ljubljanski akademiji za glasbo v razredu prof. Fedje Rupla, izpopolnjeval pa se je dve leti na salzburškem Mozarteumu v razredu svetovno priznane flavtistke Irene Grafenauer. V času študija je prejel številne nagrade, leta 2001 pa je bil finalist tekmovanja EBU v Bratislavi. S pihalnim kvintetom ArtVento se je leta 2006 uvrstil med osem najboljših kvintetov na mednarodnem tekmovanju ARD v Münchnu.

Kot solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije je do sedaj igral pod taktirko svetovno priznanih dirigentov kot so: Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Serge Baudo. Solistično nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije, Big bandom RTV Slovenija in je soustanovitelj pihalnega kvinteta ArtVento. Solistično in v komornih skupinah je do sedaj nastopal v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Češki, Slovaški, Poljski, Nizozemski, Španiji, Madžarski, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji, Japonski, Omanu in ZDA. Sodeloval je pri desetih zgoščenkah (pet od njih je izdal kot solo projekte): leta 2000 CD Opus di Jazz (ZKP, RTV Slovenija) za katero je prejel nagrado Zlati petelin, leta 2003 solistični projekt Night Birds z Big bandom RTV Slovenije (ZKP), leta 2005 CD s Slovensko filharmonijo, leta 2007 CD za pihalni trio Slovenske filharmonije (Društvo slovenskih skladateljev), leta 2008 CD s hrvaškim kitaristom Tvrtkom Sarićem (hrvaška založba Aquarius Records), istega leta CD pihalnega kvinteta ArtVento (nemška založba Whoopee Records) in leta 2013 CD Mozartovih kvartetov za flavto in godalni trio (ZKP RTV Slovenija).