Flavtistra 2016

Koncerti


Flute festival EuropePetek, 25. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 17.00 / Koncertna dvorana GŠ KoperMirna Mlikota - flavta
in Nena Rion - klavir
&
Sonja Löffler - flavta
in Nena Rion - klavir

Fl

Program:

Mirna Mlikota, 1993 (BIH)

 • Robert Muczynski (1929-2010): Three Preludes
  for Unaccompanied Flute, Op. 18

 • Frank Martin (1890-1974): Ballade pour flûte et piano

  &

Sonja Löffler, 1991 (A)

 • Heinz Holliger (1939): (t)air(e) za flavto solo

 • Jacques Ibert (1890-1962): Concerto pour flûte et orchestre,
  1.st. Allegro

 

Flute festival EuropePetek, 25. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 19.00 / Koncertna dvorana GŠ KoperSLAVNOSTNI KONCERT

Matej Grahek - flavta
&
Tatjana Jercog - klavir

 

Program:

 • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):
  Sonata v C-duru, K. 14
  Allegro
  Allegro
  Menuetto I. Menuetto II en carillon

 • Georg Philipp Telemann (1681-1767):
  Fantazija št. 3 za flavto solo
  Largo-Vivace
  Allegro

 • Otar Taktakishvili (1924-1989):
  Sonata za flavto in klavir
  Allegro cantabile
  Aria
  Allegro scherzando

 • Ian Clarke (1964): Hatching Aliens
  Something is there
  Alien chill obut
  Fear Returns

Matej Grahek (SLO)

Jercog


Matej Grahek,
je od leta 1997 solo flavtist Slovenske filharmonije. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani je profesor od leta 1999, leto kasneje pa je postal docent tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Dodiplomski in podiplomski študij je končal na ljubljanski akademiji za glasbo v razredu prof. Fedje Rupla, izpopolnjeval pa se je dve leti na salzburškem Mozarteumu v razredu svetovno priznane flavtistke Irene Grafenauer. V času študija je prejel številne nagrade, leta 2001 pa je bil finalist tekmovanja EBU v Bratislavi. S pihalnim kvintetom ArtVento se je leta 2006 uvrstil med osem najboljših kvintetov na mednarodnem tekmovanju ARD v Münchnu.
Kot solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije je do sedaj igral pod taktirko svetovno priznanih dirigentov kot so: Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Serge Baudo.
Solistično nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije, Big bandom RTV Slovenija in je soustanovitelj pihalnega kvinteta ArtVento. Solistično in v komornih skupinah je do sedaj nastopal v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Češki, Slovaški, Poljski, Nizozemski, Španiji, Madžarski, Hrvaški, Makedoniji, Srbiji, Japonski, Omanu in ZDA.
Sodeloval je pri desetih zgoščenkah (pet od njih je izdal kot solo projekte): leta 2000 CD Opus di Jazz (ZKP, RTV Slovenija), za katero je prejel nagrado Zlati petelin, leta 2003 solistični projekt Night Birds z Big bandom RTV Slovenije (ZKP), leta 2005 CD s Slovensko filharmonijo, leta 2007 CD za pihalni trio Slovenske filharmonije (Društvo slovenskih skladateljev), leta 2008 CD s hrvaškim kitaristom Tvrtkom Sarićem (hrvaška založba Aquarius Records), istega leta CD pihalnega kvinteta ArtVento (nemška založba Whoopee Records) in leta 2013 CD Mozartovih kvartetov za flavto in godalni trio (ZKP RTV Slovenija).

 

Tatjana Jercog,
je diplomirala iz klavirja na tržaškem konservatoriju »G. Tartini« pod mentorstvom Xenje Brass. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. Lauri Palmieri v Veroni, nato pa se je vpisala na Evropski konservatorij v Parizu. Pod mentorstvom prof. Igorja Lazka je najprej opravila diplomo višje stopnje, nato pa še prejela mojstrski naslov (Diplôme du maitrice) v razredu glasbene interpretacije.
Aktivno je sodelovala na raznih mojstrskih tečajih komorne in solistične glasbe v Sloveniji, Italiji, Nemčiji in Švici. Na tržaškem konservatoriju je leta 2003 diplomirala iz glasbene pedagogike, leta 2009 pa je zaključila študij kompozicije pod mentorstvom skladatelja Fabia Niederja. Nastopala je s solističnimi recitali, v komornih zasedbah in kot solistka z orkestrom v Italiji, Sloveniji, Nemčiji in Franciji. Uspešno se je udeležila narodnih in mednarodnih tekmovanj. Večkrat je snemala za Rai-Radio Trst A in za Radio Koper. Za glasbeno hišo Real sound je posnela zgoščenko z naslovom Klavierstücke. Zgoščenka je bila ocenjena z največjim številom točk za zvok in interpretacijo v reviji Piano news. Poučevala je na Glasbeni matici v Trstu, od leta 2001 poučuje in korepetira na Glasbeni šoli Koper in na Umetniški gimnaziji v Kopru. Tatjana izkazuje svoje zanimanje za sodobno glasbo tudi kot organizatorka. Z Ambrožem Čopijem sta pobudnika Mednarodnega bienala sodobne glasbe v Kopru.

 

 

Flute festival EuropeSobota, 26. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 17.00 / Koncertna dvorana GŠ KoperAna Domančić - flavta solo

Narava je petje s Koechlinom,
bolečina - veselje - želja

 

Ana Domančić

Program:

 • Antun Dobronić (1878-1955): Komedija Raskota
  (scenska glazba 16. stoletja)
  ... kako bi želel, da pride .../… how I wish that she came …

 • Georges Boeuf (1937): 1er Prélude, à J.-L. Beaumadier
 • Charles Chaynes (1925-2016): Prélude pour la Flûte de Jade
 • Charles Koechlin (1867-1950): Méditation la douleur humaine
 • Edgard Varèse (1883-1965): Density 21.5

 • Charles Koechlin (1867-1950): Danse pour saluer le retour du printemps
 • Mladen Tarbuk (1962): Dalmatinac, l' oiseau
 • Eugène Bozza (1905-1991): Image

 • Charles Koechlin (1867-1950): Boire à l' ombre, en été
 • Jurriaan Andriessen (1925-1996): Pastorale d'été
 • Charles Koechlin (1876-1950): Danse pour célébrer d'heureuses fiançailles
 • Astor Piazzolla (1921-1992): Tango etude, no. 5

Ana Domančić,
je zaključila glasbeno šolo in gimnazijo pri prof. Branimirju Bulovanu in leta 1976 diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. Tinki Muradori. Magisterij je zaključila na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Stuttgartu (Nemčija) pri prof. Aurèle Nicoletu in Clausu Schochowu ter s pomočjo Fulbrightove štipendije doktorirala na Peabody School of Music - Johns Hopkins University v Baltimoru (ZDA) pri prof. Juliusu Bakerju in Britton Johnsonu.
Bila je prva flavtistka-piccolistka operno-simfoničnega orkestra HNK v Splitu, Dubrovniškega simfoničnega orkestra in koncertna mojstrica orkestra HRM.
Deluje kot solistka in pedagoginja na Hrvaškem in v tujini. Nastopa z orkestrom, s klavirsko spremljavo in različnimi komornimi skupinami, v duu s harfistko Mirjam Lučev in tolkalko Ivano Bilić. Nastopala je v ZDA, Nemčiji, Italiji, Franciji in na Hrvaškem. Vodila je številne seminarje za flavto na Hrvaškem, v Italiji, Franciji, Siriji, Izraelu, Veliki Britaniji in Grčiji. Kot solistka je snemala za HRT in RAI. Posnela je zgoščenke z deli francoskih in hrvaških skladateljev, z deli za flavto in harfo, celoten opus za flavto Borisa Papandopula, z deli Nina Mazzonija za flavto in harfo, z deli za flavto in vibrafon ter z deli za flavto in orgle. Ani Domančić je posvečenih veliko del hrvaških skladateljev, kot so Boris Porena, Boris Papandopulo, Anđelko Klobučar, Olja Jelaska, Petar Obradović in Igor Kuljerić.
Je izredni profesor na oddelku za glasbo Umetniške akademije, Univerze v Splitu. Je avtorica prvega visokošolskega učbenika za flavtiste na Hrvaškem z naslovom »Dahom do flaute«.


 

Flute festival EuropeSobota, 26. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 19.00 / Koncertna dvorana GŠ Koper


SLAVNOSTNI KONCERT

Karl-Heinz Schütz - flavta
&
Nena Rion - klavir

 

Program

 • Ferdinand Langer (1839-1905): Flute Concerto, Op. 3
  Allegro ma non troppo
  Andante con moto
  Allegro vivace

 • Henri Dutilleux (1916-2013): Sonatine
  Allegro
  Andante
  Animé


Shutz

Nena Rion


Karl-Heinz Schütz,

je prvi flavtist-solist Dunajskih filharmonikov in ravno tako Wiener Staatsoper. Štiri leta je bil prvi flavtist-Dolistz Stuttgarter filharmonikov in od leta 2005 do leta 2011 prvi flavtist pri Dunajskih simfonikih. Rodil se je v Innsbrucku in se šolal v Landecku na Tirolskem (Avstrija). Glasbeno izobrazbo je pridobil na Landeskonservatorium v Vorarlbergu, pri prof. Evi Amsler (kjer je učil od leta 2000 do 2004). Študiral je na Nacionalnem konservatoriju Supérieur de Musique v Lyonu (Švica) s Philippe Bernoldom in Aurele Nicolejem. Leta 1998 je Karl-Heinz Shütz prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Carl Nielsen (Danska), leta 1999 pa na Mednarodnem flavtističnem tekmovanju v Krakovu (Poljska).
Kot solist je nastopal po Evropi in na Japonskem. Eden izmed njegovih najvidnejših zadnjih nastopov je izvedba Mozartovega in Ibertovega koncerta za flavto z Wiener Symphoniker v Zlati dvorani Musikverein na Dunaju. Dirigenti, kot so Fabio Luisi, Yakov Kreizberg, Dmitri Kitajenko in Bertrand de Billy, so ga povabili kot solista na svoje koncerte. Karl-Heinz Schütz je strasten komorni glasbenik in član različnih zasedb, kjer izvajajo glasbo od baroka do sodobne glasbe. Leta 2013 je nasledil Wolfganga Schulza v Ansamblu Wien-Berlin in v WIENER RING Ansamblu. Med drugimi je nastopal na mednarodnih festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Gradcu, Montpellieru, Rheingau, Sapporu in Pragi.
Karl-Heinz Schütz je profesor flavte na Konservatorium (Privatuniversität) Wien in je gostujoči profesor. Mojstrske tečaje izvaja po vsej Evropi. Aktivno sodeluje pri snemanju zgoščenk, še posebej za Camerata Tokyo, kjer sta bila izdana CD-ja z deli Prokofjeva in Brahmsa. Z Akademijo St. Martin in the fields je bil pod okriljem Sira Neville Marrinerja pri CHANDOS založbi izdan CD z naslovom: 20. stoletje Concerta grossa. Je umetniški vodja pri Horizonte Landeck.


Nena Rion
je glasbeno pot začela na GŠ v Tržiču in Kranju, kjer je uspešno zaključila osnovno stopnjo violine in klavirja. Šolanje klavirja je nadaljevala na Umetniški gimnaziji Koper v razredu prof. Tatjane Jercog. Leta 2014 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zasl. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Magistrski študij je nadaljevala v Ljubljani in na Kraljevem Konservatoriju v Bruslju v razredu prof. Daniela Blumenthala, kjer je junija 2016 magistrirala. Trenutno je absolventka magistrskega študija klavirja v razredu zasl. profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Svoje znanje v igranju klavirja je izpopolnjevala tudi na mojstrskih seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so Arbo Valdma, Igor Laszko, Konstantin Bogino in Rita Kinka.
V Sloveniji in v tujini je imela več celovečernih recitalov, sodelovala je na koncertih v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, Estoniji, Japonskem. Leta 2011 je debitirala kot solistka ob spremljavi orkestra na finalnem koncertu v Pärnuju (Estonija). Leta 2013 je kot solistka skupaj z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana izvedla Beethovnov koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru, in za izvedbo leta 2014 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo ter štipendijo v okviru Yamaha Foundation. Leta 2015 je z orkestrom Slovenske Filharmonije izvedla Rapsodijo na Paganinijevo temo Sergeja Rahmaninova.

 

 

Flute festival EuropeNedelja, 27. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 17.00 / KONCERT komornih skupin, Koncertna dvorana GŠ KoperTriO:

Nikolina Kovač Juvan - flavta
Robert Petrič - rog
Lovorka Nemeš Dular - klavir

&

Ansambel flavtistk FlavtIstra

Alenka Zupan,
Jelena Pešić,
Tadeja Kozlovič,
Erika Dujc,
Nina Rupnik,
Lea Sirk

 

Trio

AF FlavtIstra


Program:

TriO

 • Mel Bonis (1858-1937): Scènes de la fôret, Op. 123
  1. st. Nocturne, 3. st. Invocation

 • Eric Ewazen (1954): Ballade, Pastorale and Dance
  2. st. Pastorale, 3. st. Dance

&

FlavtIstra

 • Jacques Castérède (1926-2014): Flute Vacation
  Flûtes Pastorales, Flûtes Joyeuses, Flûtes Rêveuses, Flûtes Légères

 • Raymond Guiot (1930): Divertimento-JAZZ
  Nice, Le Domaine Forget, Jávea

 • Aldo Kumar (1954): Istrska suita, prir. A. Zupan
  3. st. Cantando, 5. st. Festoso - Vivo


TriO
Trije glasbeniki – vsak s svojim inštrumentom, dušo in ljubeznijo do glasbenega ustvarjanja – so stopili skupaj, da bi ustvarjali in tudi z drugimi delili lepoto te umetnosti. Flavta, rog in klavir je neobičajna zasedba, ki lahko marsikaj pričara in izrazi - subtilno in krhko spevnost ter vulkansko moč ali čisto otroško veselje in na drugi strani globoko žalost.
Nikolina Kovač Juvan (flavta), Robert Petrič (rog) in Lovorka Nemeš Dular (klavir) so akademsko izobraženi glasbeniki, ki so se našli na Glasbeni šoli Grosuplje, kjer trenutno poučujejo. Trio, ki je preprosto poimenovan kar TriO, izvaja dela klasične glasbe s primesmi jazza in še drugih slogov. Pozornost občinstva pa pritegne s predano, temperamentno izvedbo.

Ansambel flavtistk FlavtIstra
AF FlavtIstra povezuje neizmerna ljubezen do igranja flavte, globoka povezanost in popolna predanost glasbi. Izvrstne primorske flavtistke Jelena Pešić, Lea Sirk, Erika Dujc, Tadeja Kozlovič, Eva Mittendorfer, Nina Rupnik in Alenka Zupan, so na pobudo slednje združile svoje glasbene moči z namenom poustvarjati kvalitetno glasbo ter predati občinstvu globine srčnega muziciranja.
AF FlavtIstra deluje od januarja 2016. Z dvema samostojnima koncertoma: Oda ženskam in Poletni objem FlavtIstre so številnemu in navdušenemu občinstvu pričarale glasbeno nepozabna doživljajska koncerta. V tem kratkem obdobju delovanja so snemale in se predstavile na TV Koper-Capodistria in TV Slovenija (studio Ljubljana). 1. aprila 2016 so obogatile Festival Svirél v Šmartnem.

 

 

Flute festival EuropeNedelja, 27. 11. 2016, Glasbena šola Koper

Hour 19.00 / Koncertna dvorana GŠ Koper


SLAVNOSTNI KONCERT

Raphael Leone - piccolo
&
Tatjana Jercog - klavir

 

Program

 • Carl Maria
  von Weber
  (1786-1826): Concertino
  Adagio
  Alla Polacca

 • Andreas Baksa (1950): Grande Concerto piccolo, Op. 5
  2. st. Molto Adagio

 • Nino Rota (1911-1979): Elegia

 • Ludwig August
  Lebrun
  (1752-1790): Concert št. 1 v d-molu
  Allegro
  Grazioso
  Rondo Allegro


Leone

Jercog


Raphael Leone,
se je glasbeno izpopolnjeval s poučevanjem v Baslu, Švici, pri Josephu Boppu. Študij je nadaljeval, med drugimi, pri legendarnemu Jean-Pierre Rampalu, pri Torkil Byeu in Gottfried Hechtlu.
Svojo glasbeno pot je pričel kot orkestrski glasbenik pri Basel Radio Symphony orkestru. Orkestrske izkušnje si je pridobival v orkestru Filharmonije Oslo (Norveška) in v Simfoničnem orkestru Durban v Južni Afriki. Leta 1972 se je pridružil Dunajskemu simfoničnemu orkestru. Kot komorni glasbenik je nastopal po vsej Evropi, Aziji in ZDA. Leta 1988 je poučeval na Mozarteumu v Salzburgu in od leta 1989 predava na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Leta 1991 je ustanovil avstrijsko flavtistično društvo “Österreichische Flötengesellschaft” z namenom spodbujanja flavtistične umetnosti med mladimi glasbeniki.
Redno izvaja mojstrske tečaje v Italiji, Švici, Avstriji in na Japonskem, ki so zelo pogosto usmerjeni v igranje piccola.
Kot piccolist Dunajskega simfoničnega orkestra je izvedel več koncertov v vlogi piccolo-solista. Na mojstrskih tečajih v Italiji, Švici in Avstriji redno poučuje piccolo. Zadnji velik projekt - mojstrski tečaj je bil v Tokyu, Buenos Airesu, Manili, Bangkoku in Seoulu ter v Italiji na Conservatorio di Pesaro (3 krat), Trstu, Senigaglii, Bolzanu in Latini (Rim).
Njegova naloga je, da povsod spodbuja flavtiste k resnemu in strokovnemu pristopu najmanjšega orkestrskega inštrumenta.

Tatjana Jercog,
je diplomirala iz klavirja na tržaškem konservatoriju »G. Tartini« pod mentorstvom Xenje Brass. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. Lauri Palmieri v Veroni, nato pa se je vpisala na Evropski konservatorij v Parizu. Pod mentorstvom prof. Igorja Lazka je najprej opravila diplomo višje stopnje, nato pa še prejela mojstrski naslov (Diplôme du maitrice) v razredu glasbene interpretacije.
Aktivno je sodelovala na raznih mojstrskih tečajih komorne in solistične glasbe v Sloveniji, Italiji, Nemčiji in Švici. Na tržaškem konservatoriju je leta 2003 diplomirala iz glasbene pedagogike, leta 2009 pa je zaključila študij kompozicije pod mentorstvom skladatelja Fabia Niederja. Nastopala je s solističnimi recitali, v komornih zasedbah in kot solistka z orkestrom v Italiji, Sloveniji, Nemčiji in Franciji. Uspešno se je udeležila narodnih in mednarodnih tekmovanj. Večkrat je snemala za Rai-Radio Trst A in za Radio Koper. Za glasbeno hišo Real sound je posnela zgoščenko z naslovom Klavierstücke. Zgoščenka je bila ocenjena z največjim številom točk za zvok in interpretacijo v reviji Piano news. Poučevala je na Glasbeni matici v Trstu, od leta 2001 poučuje in korepetira na Glasbeni šoli Koper in na Umetniški gimnaziji v Kopru. Tatjana izkazuje svoje zanimanje za sodobno glasbo tudi kot organizatorka. Z Ambrožem Čopijem sta pobudnika Mednarodnega bienala sodobne glasbe v Kopru.